5
(21)

Burun Estetiği Ameliyatı Ve Hasta Psikolojisi

İnsanlar her geçen gün, dış görünümleri ile daha fazla ilgilenmekte ve bu nedenle de görünümlerinde, kendilerine hata ya da kusur gibi gelen noktalara çok daha fazla dikkat etmektedirler. Zaman zaman ise yetersiz buldukları bu noktalar ile ilgili olarak kendilerini kötü hissederek çözüm arayışına girerler.

Özellikle burun gibi son derece merkezi ve hassas bir organ söz konusu ise burundaki herhangi bir çarpıklık ya da bozukluk hastaların beden imajlarını ve de buna bağlı olarak ruh durumlarını ciddi anlamda etkiler. Çünkü insanın en dikkat çekici yeri yüzü, yüzün odak noktası ise burundur. Bu sebeple burna atfedilen anlamın büyük olması da son derece anlaşılır olmaktadır.

Burun estetiği ameliyatı, pek çok cerrahi müdahalenin aksine,hekimin değil hastanın karar verdiği bir ameliyattır. Elbette ki özel durumlarda hekimin hastayı yönlendirmesi mümkündür ancak genel eğilime bakıldığı zaman hastanın, burun estetiği ameliyatına ihtiyacı olduğunu düşünmesi, bu operasyonun yapılması için yeterli bir şart olmaktadır. Çünkü burun estetiği ameliyatı yapısal sorunların giderilmesinin yanı sıra kişinin özgüven ve özsaygı düzeyi üzerinde çok olumlu etkilere sahip olan operasyonel bir girişimdir. Öyle ki, burnunda hissettiği rahatsızlık nedeni ile kişinin psikolojik gerilim yaşamasının yanında, sosyal hayatında da birtakım kısıtlamalar ve ilişki sorunları meydana gelebilmektedir. Bu nedenle bu soruna çözüm arayan kişinin, burun estetiği ameliyatı yaptırmak amacı ile bir plastik ve estetik cerrahi uzmanına başvurmuş olması bu girişim için yeterli bir nedendir.

Başarılı olmuş bir burun estetiği ameliyatı hastanın kendisini iyi hissetmesini sağlamasının yanında, bu ‘iyilik’ halinin ailenin diğer fertlerine örneğin hastanın eşine de yansımasını sağlar. Hasta kendini daha güzel ve çekici hissettikçe, ilişkileri de aynı pozitif düzlemde ilerlemeye devam edecektir.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında kişinin sağlıklı ve çok daha güçlü bir psikolojiye kavuşmasında hekimin rolü ise yadsınamaz. Çünkü hekim, hastayı ameliyat öncesi ve ameliyat sırasında yaşanacak süreçlerle ilgili bilgilendirirken aynı zamanda, ameliyat sonrasında yaşanacak olan fiziksel ve ruhsal süreçlerle ilgili de yeterince bilgilendirmelidir. 

Hastalar, anlaşılabilir bir şekilde, heyecanla yaşadıkları ameliyat sürecinin hemen ardından yeni burunlarına kavuşmak ve aynaya baktıklarında yepyeni bir yüz görmek isterler. Ancak burun estetiği ameliyatı sonrasındaki sürecin bu şekilde işlemediği ve hastanın yeni burnuna kavuşmak için sabırlı olması gerektiği hekim tarafından anlaşılır bir dille hastaya izah edilmelidir. Eğer hasta bu çok önemli noktayı doğru anlayıp anlamlandıramaz ise bu durumda burun estetiği ameliyatı sonrasında depresif bir ruh hali karşılaşmak son derece mümkündür. Hatta bu durum biraz daha ilerler ise hastada agresif davranışlar, etrafındakilere kötü muamele ve çok yoğun yaşanan pişmanlık duygusu ile hekime ve de kendine kızgınlık baş gösterebilir.

Burun estetiği ameliyatının psikolojik boyutundan bahsederken şunu da belirtmekte fayda vardır: Özellikle son yıllarda 16-17 yaşı aralığındaki genç kızlar arasında burun estetiği ameliyatı adeta bir moda akımı haline gelmiş durumdadır. Oysa ki, bu durum son derece tehlikelidir. Çünkü, bu yaşlarda kemik gelişiminin henüz tamamlanmamış olmasının yanı sıra aynı zamanda da ruhsal gelişim tamamlanmamış, ergenlikten henüz çıkılmamıştır. Dolayısı ile çok ciddi ve kritik bir operasyon olan burun estetiği ameliyatının sonuçlarının kaldırılabileceği ruhsal altyapı da henüz hazır değildir. Bu nedenle bu yaş grubundaki genç kızların ailelerin duyarlı olması ve evlatlarının bu tip isteklerinin hangi nedenlerle kabul edilemez olduğunu net ve sevgi dolu bir dille açıklamaları gerekmektedir. Hekim, zaten anne ve babalara bu yaş grubuna -eğer acil müdahale gerektiren bir durum söz konusu değil ise- neden ameliyat yapılamayacağını izah edeceklerdir.

BAŞARILI BİR BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI İÇİN OLMAZSA OLMAZ İKİ UNSUR, KİŞİYE ÖZEL PLANLAMA YAPILMASI VE HASTA İLE HEKİM ARASINDAKİ İLETİŞİMİN SAĞLIKLI OLMASIDIR.

DR. ERGÜN KÜRÜN

Bu yazıyı faydalı buldunuz mu?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz!

Ortalama oy 5 / 5. Oylama: 21

Hiç oylanmadı! İlk siz oylayabilirsiniz.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?